Február 14. Valentin nap eredete – 1.

Azt már mindenki tudja, hogy mikor van Valentin nap. Ezen a napon a szerelmesek meglepik egymást egy kedves üzenettel, csokoládéval, virágcsokorral, apró figyelmességgel, ajándékkal.  De hogy mit is ünnepelünk ezen a napon, és mióta, azt már kevesen tudják.

Február 15-én tartották az ókori Rómában Luperkália, azaz a termékenység ünnepét. Lupercus, a farkas alakjában megjelenő istenség kiengesztelése érdekében ekkor két kiválasztott ifjú, egy fiú és egy leány, különféle pogány rítusokat követően, majdnem teljesen meztelenül szaladtak át a város utcáin. Kezükben kecskebőrből készült, rituális korbáccsal megostorozták az útjukba kerülő járókelőket, főleg a fiatal nőket, akik gyakran szánt szándékkal keresték velük a találkozást. Mivel a hiedelem szerint a rituális korbácsolásnak tisztító hatása volt és termékenységet, gyermekáldást hozott a megkorbácsolt nőknek.

De ennél kellemesebb része is volt az ünnepségnek: minden hajadon bedobott egy, a nevét tartalmazó cetlit egy edénybe, amiből az egyedülálló fiúk húztak. Az így létrejött párok együtt töltötték az ünnepséget.

Folyt. Valentin nap 2. cikkünkben.

Szerelmes üzenetedet elküldheted Cardex üdvözlőlapon, válogass kedvedre számtalan kifejezetten Valentin napra készült üdvözlőlapjaink közül és lepd kedvesedet!

Share