Megjöttek a hűvös-ködös őszi délutánok, mi is szívesebben húzódunk vissza a meleg szobába. Jólesik ilyenkor egy finom forró krémleves, amihez az ősz nagy kedvencét, a sütőtököt ajánljuk.
Mexikóból és Texas vidékéről származik, a spanyolok hozták be Amerika felfedezése után Európába. Nem véletlen népszerűsége: rengeteg béta-karotint tartalmaz, ez adja narancssárga színét. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is. Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen hatnak. A sütőtök termése gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük az őszi hónapokkal megszaporodó náthás, meghűléses megbetegedéseket. Talán még a koronavírus ellen is hatásos ez a narancssárga vitaminbomba!
Sütőtök krémleves:
2 fej hagyma
60 dkg sütőtök
20 dkg répa
3 dl narancslé
7 dl zöldségleves alaplé
3 ek tökmag
2 ek porcukor
0,5 tk vaj
kevés olaj
paprika
só
Hozzávalók:
A meghámozott tököt vágjuk kb 2-3 cm-es kockákra (a magokat előtte kaparjuk ki és tegyük félre), a hagymát vágjuk apróra, a sárgarépát karikázzuk fel, majd felforrósított olajon az előkészített zöldségeket pár percig pároljuk. Szórjuk meg paprikával és egy kis szerecsendióval, és pároljuk tovább. Öntsük fel narancslével, majd az alaplével. Forraljuk fel, és fakanállal kitámasztott fedő alatt főzzük még 20 percet. A levest botmixerrel összeturmixoljuk, sózzuk-borsozzuk, esetleg fahéjjal ízesíthetjük. Különleges levesbetétnek a tökmagokat szárazon felforrósított serpenyőben megpiríthatjuk, fakanállal forgatva, porcukorral megszórva világosbarnára karamelizáljuk, majd hozzákeverjük a vajat. Végül megszórjuk kis sóval és paprikával. Tálaláskor a leves tetejét díszíthetjük vele, kis tökmagolajjal csepegtetve.
Jó étvágyat, jó egészséget!
Bambuszból készült vágódeszkáink nagy segítséget jelentenek a konyhai előkészületekben, kaphatóak az Auchan üzleteiben.