Anyák napja – Ajándékozási szokások

 

Mindenhol megünneplik az anyák napját, azonban hogy mikor és hogyan az országonként eltérő. Lássuk milyenek az ajándékozási szokások.

Az ünnepi szokások alapvetően hasonlóak, az édesanyák legtöbb esetben virágcsokrot vagy kézzel készített ajándékokat kapnak, vannak azonban eltérő szokások is.

KITŰZŐ, JÁZMIN, SÜTÉS-FŐZÉS

A svédeknél jótékonysági ünneppé nőtte ki magát az anyák napja. Ezen a napon sokan a Vöröskereszt műanyag virágait vásárolják meg és tűzik ki a ruhájukra. A bevételből származó összeget az édesanyák és a rászoruló gyermekek kapják.

Thaiföldön egy régi szép hagyomány segítségével köszöntik az anyákat: a thai gyerekek letérdelnek az édesanyjuk előtt és így fejezik ki a hálájukat és emellé pedig fehér jázmint adnak, ami az anyai szeretetet szimbolizálja.

Etiópiában a gyerekek hasonlóképp sütéssel-főzéssel fejezik ki szeretetüket,ami három napos mulatságot és közös főzést jelent.

A brit gyerekek nem virággal köszöntik az édesanyjukat, hanem előző általuk készített süteménnyel.

A magyar gyerekek

Hazánkban rendelet sorolta 1928-ban a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját, talán éppen ezért is terjedt el a versmondás. A vers mellé átadott anyák napi ajándék általában egy virágcsokor.

Share