A születésnap hagyománya

A születésnap megünneplésének kialakulása, hagyományok

A születésnapokat már a kereszténység elterjedése előtt is megünnepelték. A pogány kultúrában úgy tartották, hogy az embereket ekkor gonosz szellemek látogatják meg ezért körülvették a születésnapost és jó hangulatot teremtettek, hogy távolt tartsák a szellemeket.Fontos része volt ezeknek a korai születésnapi partiknak, hogy a résztvevők nagy zajt csaptak, ami hitük szerint szintén segített távol tartani a gonoszt.
Ebben az időben még nem volt szokásos a születésnapi ajándék, helyette jókívánságokat hoztak az ünnepeltnek.  Később a virág népszerű ajándék lett.

 

A születésnapi hagyományok és szimbólumok

111-jpg11A ma is népszerű születésnapi hagyományok kialakulása évszázadokkal ezelőttre tehető.  Egyes kutatók úgy tartják, hogy a születésnapi torta a korai görögöktől ered, akik Artemisz, a Hold Istennőjének a templomába vittek kör vagy hold alakú tortát.  A tortára gyertyákat helyeztek, mely a Hold ragyogására hasonlított.
Más elméletek szerint a születésnapi torta hagyománya Németországból indult, ahol az emberek a kis Jézus pólyájához hasonló alakú kenyeret sütöttek.

A középkori Angliában szimbolikus tárgyakat, például érmét, gyűrűt vagy gyűszűt tettek a torta tésztájába.  Úgy hitték, hogy esküvő vár arra, aki gyűrűt talál a tortaszeletében, míg a gyűszű megtalálója soha nem megy férjez, és  aki érmére bukkan, meggazdagszik. Egyesek ma is követik ezt a tradíciót, kis figurákat, érméket és cukrokat helyeznek a tortába.

Rossz jel volt, ha a tortát leejtették készítése közben, mert a babona szerint balszerencse várt a születésnaposra az elkövetkezendő évben.

Régóta helyeznek gyertyákat a tortára, mert 5-birthday-candleskorábban úgy tartották, hogy a gyertyák füstje közvetíti a kívánságokat és imákat a fellegekben lakó Istenekhez, akik így könnyebben megválaszolják azokat.

Manapság is a születésnapi torta elmaradhatatlan kelléke a gyertya, melyet az ünnepeltnek kell elfújnia, miután magában kíván valamit. A babona szerint, ha az összes gyertyát sikerül egyszerre elfújni, akkor valóra válik a kívánság, és az ünnepelt szerencsésév elé néz. Nem szabad azonban kívánságát elárulni, mert akkor nem válik valóra.

Share